Om Skt. Petersborg

Sankt Petersborg, tidligere Petrograd (1914-1924) og Leningrad (1924-1991), er en storby ved floden Neva i det vestlige Rusland. Byen har i dag en befolkning på 5,2 millioner indbyggere, og er hjemby for bl.a. Ruslands præsident Vladimir Putin. Byen blev grundlagt i 1703 af zaren, Peter den Store (1672-1725), ingeniører, skibsbyggere, forskere og forretningsmænd – alle fra Europa – til at opbygge hans nye by.

Byens helt store turistattraktion er det storslåede Vinterpalads

Rysensteen Gymnasiums partnerskole i Sankt Petersborg hedder Gymnasium no. 168, og har været en del af Rysensteens Global Citizenship Programme siden februar 2013. Udover udveksling af elever, har skolen også med stor entusiasme indgået i samarbejde med Rysensteen for både lærere og administration.

Nyheder

Surrealistisk litteratur som tegneserie

Surrealistisk litteratur som tegneserie

Sebastian Hallstein Mortensen | 13th December 2017 | Permanent link

Russisk litteratur er berømt verden over for dens finurligheder. De mest berømte genre strækker sig fra melankolske biografier til surrealistiske noveller. Den mest kendte russiske surrealistiske forfatter hedder Nikolai Gogol og har skrevet boget “Næsen” eller bare hedder “Hoc” på russisk. Et par elever fra 2016s har arbejdet med dette værk og har lavet novellen om til en tegneserie. Produktet vandt også en pris ved klassens ‘prisuddeling’. Her er tegneserien:

The nose

Hvilke spørgsmål kan man stille en russer?

Hvilke spørgsmål kan man stille en russer?

Sebastian Hallstein Mortensen | 4th December 2017 | Permanent link

2017s har arbejdet med russisk kulturforståelse og har i den forbindelse udarbejdet en række spørgsmål, som man kan spørge en russer for at få lidt mere at deres kultur og kulturforståelse.

Spørgsmålene er selvfølgelig på engelsk:

  • What kind of traditions do you have in your country?

  • Are you dissatisfied with some parts of your culture?

  • What is your opinion on homosexuality? (a little risky to ask this question)
  • What is the general view on homosexuality in your country?
  • Should you put your own needs before the wishes and traditions of the host family? What is your opinion?

Kultur og samfundsorden – film fra 3.s

Kultur og samfundsorden – film fra 3.s

Sebastian Hallstein Mortensen | 10th November 2017 | Permanent link

2015s har været i Rusland i efteråret, hvor de har lavet videoer om den russiske kultur og det russiske samfund. Her er vindervideoen, der også skal præsenteres til GCP-dagen 2017.

Diskussionsopgave i Dansk

Diskussionsopgave i Dansk

alba0041 | 23rd May 2016 | Permanent link

Krigen afhænger af Obamas situationsfornemmelse

Diskussion over artikel af Søren Espersen, Nu må Obama finde sammen med Putin.

Skrevet af Alba Høeg Andersen 1.s Rysensteen Gymnasium

 

Søren Espersen sætter ord på sin frustration over folks misforståelse af sagen; det handler nemlig ikke om den magt Putin kan vinde ved samarbejdet, men om hvordan vi får de to parter til at indgå et samarbejde i første omgang. På den ene side handler sagen vel om, at nogen eller noget rusker op i de to parter, så der kan komme en ende på Islamisk Stat. Men på den anden side må man også overveje, om Putin overhovedet er den oplagte samarbejdspartner?

Problemet kan løses ved, at de to præsidenter begge må sluge hver sin kamel og sætte sig ned til et glas medie-venlig Brandy, så deres nyindtrufne samarbejde rigtig kan beundres. Men bare fordi Churchill gjorde det i sin tid for, at stoppe en igangværende verdenskrig betyder det ikke, at denne taktik ville virke i dag. Måske denne tilgang ville passe bedre ind i en verden á la House Of Cards, hvor en evigt anspændt magtkamp hersker mellem USA og Ruslands to fiktive præsidenter – og der tit diskuteres politik over Brandy-glasset. Naturligvis skal det formelle partnerskab etableres på en eller anden måde, men hvorfor ikke bare vise sagen frem i al sin gennemsigtighed i stedet for denne lettere naive og gennemskuelige strategi?

En grund til at USA og Rusland straks burde indgå et samarbejde, som kan bekæmpe Islamisk Stat kunne være, at vi 15. marts rammer seksårsdagen for krigen i Syrien. Stridighederne har stået på længe, og der er hårdt brug for en indgriben udefra. Men Obama og Putins samarbejde er måske ikke så attraktivt et tilbud, som vesten ser det.

Rusland er længe blevet beskyldt for, at bombe civile og oprørere i stedet for de egentlige fjender, Islamisk Stat. Syriske modstandsfolk oplever ugentligt russiske bombefly angribe fredelige områder som skoler, hospitaler og markedspladser, der ikke har skyggen af islamistisk terror over sig. Af det kan man sige, at Rusland måske ikke har skabt sig det bedste ry blandt de ramte syrere. Men samtidig benægter Rusland dette og fejer anklagerne af sig, for så i stedet at skyde skylden på humanitære organisationer som Amnesty International, som primært snakker til den vestlige verdensbefolkning.

Hvis Rusland som påstået kun handler i Syrien på legitimt grundlag og ønsker intet andet end verdensfred, er Putin en oplagt medspiller i kampen for krigens ende. Men hvis de civile bomninger der dagligt foregår i Syrien kommer fra russiske bombefly, poserer Putin for alvor en trussel og en meget uheldig samarbejdspartner.

Derfor handler situationen vel om Obamas valg; om han kan gennemskue sandheden bag Putins politik. For hvis USA’s præsident rigtignok er en forsigtigper, der ifølge Søren Espersen slet ikke har gjort sig fortjent som Nobelprismodtager, er det Obamas tur til at handle og gøre en ende på krigen – nu når Putin er så utilregnelig.

Man må nemlig have for øje, at konflikten ser forskellig ud fra de to forskellige sider. Men hvordan vil Obama vælge at se situationen?

Rusland betragter sig selv som den altafgørende stormagt, der blot ved et fingerknips kan ændre krigens kurs. De kunne endda gå så langt, som at kalde Rusland nødvendig for verdensfreden. Men deres handlinger stemmer ikke overens med spillereglerne, for hvis ikke russiske styrker har kastet bomber over uskyldige syriske borgere, hvem har så?

Der er naturligvis det historiske aspekt med Rusland og USA’s langtrukne konflikter. Man kunne dog håbe, at et potentielt samarbejde kunne få de to præsidenter til at deles lidt om hinandens teknologi, og derved være sikre på at ramme den rigtige fjende – også i hel bogstavelig forstand. Man må dog indse, at flere ting som national ære og en årelang implicit magtkamp kan stå i vejen for dette – samarbejdet ville kræve, at begge parter tør lægge sin personlige stolthed til side og at man fik af- eller bekræftet nogle af de mange rygter og uvisheder. Det skulle (efter sigende) gerne være i alles bedste interesse, at ende krigen i Syrien på den ene eller anden måde.

Besøg fra Sankt Petersborg 2016

Besøg fra Sankt Petersborg 2016

albe2494 | 23rd May 2016 | Permanent link

2.u havde i april besøg fra skole nr. 168 i Sankt Petersborg. En begivenhedsrig uge der bød på debat om kulturforskelle og samarbejde på tværs af nationaliteter. De kulturelle barriere blev udfordret og fordomme blev udvaskede af de nye venskaber der blev skabt. Her er nogle billeder fra turen xD               

Ny GCP-side

Ny GCP-side

joha5393 | 17th March 2016 | Permanent link

Dette er en introduktion til den nye GCP-side. Den er stadig under opbygning, så alle funktioner er ikke færdigudviklede.

Billeder fra 2013u i Sankt Petersborg

Billeder fra 2013u i Sankt Petersborg

joha5393 | 15th March 2016 | Permanent link

IMG_4118

IMG_4087

IMG_4050

IMG_4066

IMG_4036

IMG_4032

IMG_4001

IMG_3992

IMG_3965

IMG_3962

IMG_3950

IMG_3954

IMG_3929-001

Vis flere nyheder

Video

Russian Christmas Traditions lavet af 1.s i Engelsk

Russian Christmas Traditions lavet af 1.s i Engelsk

Russian Christmas Traditions lavet af 1.s i Engelsk

alba0041 | 23rd May 2016 | Permanent link

GCP-video 2015

GCP-video 2015

GCP-video 2015

joha5393 | 7th March 2016 | Permanent link

Lavet af Daniel, Oliver, Noah og Thor 3.u (Årgang 2013)