Om Singapore

Bystaten Singapore er den asiatiske mikrostat med et areal på størelse med Bornholm, men med et befolkningstal på størelse med Danmarks. Singapore kom under britisk styre i 1819, og blev besat af japanerne over hundrede år senere under 2. Verdenskrig.  I 1963 opnåede byen uafhængighed fra Storbritannien og i 1965 blev Singapore en uafhængig bystat.
Singapores nuværende flag fra 1959. Tidligere havde Singapore et Commonwealth-flag.
Siden uafhængigheden har levestandarten i Singapore været stigende, og de har formået at etablere en stærk økonomi, som adskiller sig fra andre mikrostater. Med sin koloni-historie er Singapore kendt som en multikulturel stat, både når det kommer til nationalitet og religion.
Skolens logo
Dunman Secondary School er navnet på Rysensteen Gymnasiums partnerskole i landet. Samarbejdet har fungeret siden 2012. Skolen vandt i år 2010 den prestigefyldte pris “School Excellence Award”.

Nyheder

Essay om kulturmødet med singapore

Essay om kulturmødet med singapore

kathrinec | 15th September 2016 | Permanent link

Kulturmødet og rejsens betydning

Af Ditte Enemark Nielsen 3.w

Efter næsten 20 timer i luften landede min klasse og jeg i Changi lufthavn i Singapore. Varmen og manglende søvn svømmede ind over mig som en overvældende bølge af træthed. Vi slæbte vores udmattede kroppe gennem Singapores gader og jeg kiggede mig forundrende omkring. Alt var anderledes, ned til selv den mindste detalje. Jeg kiggede op mod skyskraberne og følte mig pludselig som det mindste menneske i verden. Alt fra klimaet til deres regler om tyggegummi og rygning skræmte mig. Det skræmte mig på den måde hvor man er nervøs, men samtidig også spændt – spændt på at udforske byen, og mest af alt spændt på at møde den singaporeaner jeg skulle tilbringe to dage af min tur hos. For hvordan håndterer man et kulturmøde på så tæt hold? Husker man nu alle de ting lærerne har fortalt om god opførsel, at have NORA med sig i tankerne og selvfølgelig have et smil på læben?

En af de vigtigste ting jeg har lært, med henblik på min rejse til Singapore, er dét at være en god verdensborger og hvordan jeg scorer “god performance“ point på den fiktive verdensborgerliste. Men når man kommer så tæt på en anden kultur, og viden bliver til praksis, er det som om det hele virker mere skræmmende end nogensinde før. Jeg stod op en tidlig morgen og vaskede mit trætte ansigt på fællesbadeværelset. Der var blot en time til, at jeg for første gang skulle møde min singaporeaner. Luftfugtigheden fik mit hår til at kruse og jeg kunne mærke den voksende angst begyndte at krølle sig sammen til en stor kugle i min mave. Tiden fløj forbi og jeg fandt pludselig mig selv stående med min kuffert i hånden og om blot få minutter ville min singaporeaner komme og hente mig. Min klasse og jeg stod alle foran vores hostel, lettere anspændte, og kiggede på hinanden. Pludselig kom en stor gruppe unge mod os og en overdyngende lyd strømmede ind i mine ører. Jeg kiggede febrilsk efter min singaporeaner og pludselig stod hun der. En ung malaysisk pige på 14 år ved navn Danishara, med store brune øjne og et kæmpe smil på læben. Jeg strakte min hånd frem mod hende, og hun vinkede. Dette endte ud i et noget så akavet kram, men jeg var fast besluttet på, at dette skulle ikke ødelægge mit ophold hos hende. Vi satte os ind i hendes fars bil og kørte mod hendes lejlighed. Mine forventninger var hverken høje eller lave. De var uvisse. Uvisheden tog over, og i 20 minutter udvekslede vi ikke mere end et par enkelte ord med hinanden. Jeg kiggede ud af vinduet, og observerede alt på min vej. Palmetræerne, kondensen på vinduerne og skyskrabere så langt øjet rækker. Igen overvældede følelsen af at være meget lille, i en meget stor by, mig. Da vi ankom til hendes lejlighed hankede jeg op i mig selv, og besluttede mig for, at dette ophold nok skulle blive en god og i hvert fald lærerig oplevelse. Jeg blev sat ved et bord med en stor karryret placeret foran mig. Med det samme lagde jeg mærke til fraværet af både kniv og gaffel. Skulle jeg spise med hænderne? Jeg kiggede lettere fortvivlet på min singaporeaner og hendes mor, som smilte.

Stemningen i lejligheden var trykket, og det var tydeligt, at alle kunne mærke det. Da snakken mellem os endelig begyndte at være mere afslappet, faldt snakken på skolesystemet i både Danmark og Singapore, og det gik pludseligt op for mig, hvor vital en forskel der var på os og vores kultur. Efter hvad der føles som flere uger, faldt mit ansigt ned på puden og jeg lagde mig godt til rette i den kølige aircondition brise fra loftet. Jeg tænkte tilbage på min dag og satte mig for at huske alle mine nye minder. Idet jeg begyndte at tænke, føltes min horisont pludselig mere udvidet. Jeg havde levet i en komplet anden kultur på helt tæt hold i en dag nu, og det føltes fantastisk, til trods for at det også havde været hårdt for både krop og sind. Pludselig var den der igen. Bølgen af komplet træthed. Den svømmede ind over mig, og jeg kunne genkende følelsen fra tidligere den uge. En helt særlig følelse af, at mit liv var beriget med nyt stof til eftertanke, og en følelse af at være blevet klogere. Klogere på mennesker, på mad og på mig selv. Og sidst men ikke mindst følte jeg mig mere kulturel og som en del af vores globaliserede verden end jeg nogensinde før havde følt. Jeg var blevet en verdensborger, og det føltes fantastisk.

Regler i Singapore: Overdrivelse fremmer forståelse

Regler i Singapore: Overdrivelse fremmer forståelse

kathrinec | 6th September 2016 | Permanent link

Skærmbillede 2016-09-04 kl. 17.40.37 (1)

Billede fra metroen (durian er den mest stikende frugt, du kan forestille dig – så hvis du lugter noget klamt i de singaporeanske stræder, så skynd dig at komme væk)

Singapore er kendt for deres renlighed, men det er ikke uden grund, at gaderne skinner, som var de nypudsede. Her får I en oversigt over det ordensreglement, vi (3.w) havde fået tildelt før afrejse og kommentarer (rød) efter vores tilbagekomst til DK:

Homestay’et

De singaporeanske elever sover ikke meget om natten, så det er vigtigt, at man er helt veludhvilet, inden homestay begynder – start med at imødegå jetlag’et allerede på flyturen. Det er voldsomt vigtigt for ikke at være bagud på point fra start, for på homestay får man ikke meget søvn.

 • Vi konkluderede, at de fleste af singaporeanerne var villige til at gå tideligere i seng, når vi spurgte. (Selvfølgelig med den undtagelse, at du er en af de heldige få med eget værelse – så er der ingen problemer).

De singaporeanske elever viser ikke nødvendigvis følelser under selve homestay’et, men til gengæld kan afskeden på skolen (og eventuelt i lufthavnen) virke temmelig voldsom, for her kan der være tårer, meget følsomme breve og andet, som kan virke meget overvældende på os efter kun et par dage sammen.

 • Dette afhænger af personen, nogle var meget nærgående og ville kramme, mens andre var lidt mere introværte. Det var meget få der fældede en tåre. 

Singaporeanere åbner ikke nødvendigvis gaven, når I giver den. Det anses som uhøfligt, fordi begge parter er i risiko for at tabe ansigt, hvis gaven ikke lever op til forventningerne.

 • Dette er rigtigt! Så det gør du heller ikke!

Det er ikke alle familier/homestayværter, der betaler for transport og mad, når I er ude at spise.

 • Dette er rigtigt, så husk at budgeter med lidt ekstra.  

Man taler ikke dansk, når der er homestayelever.

 • Dette er bare ren høflighed, og kan variere alt efter hvor store grupper man befinder sig i. 

De drikker ikke alkohol, og de har ikke kærester endnu – det starter først i 20’erne.

 • Dette er en overdrivelse. De drikker og dater ikke i offentligheden, men er meget interesseret i begge områder. 

Rygning på gaderne er ikke velset i Singapore, og nogle elever føler sig meget utrygge ved rygning i det hele taget.

 • Det var intet problem at ryge på gaden – du må bare ikke smide skoderne! Det er rigtigt at nogle af singaporeanerne ikke bryder sig om det, så få lige det på det rene inden. 

 

På skolen

Rygning er ikke tilladt på skolen, og vi vil faktisk anmode eleverne om, at man slet ikke ryger i løbet af homestay, og så man må forberede sig med nikotinplastre. De singaporeanske elever kan blive set ned af andre, hvis de omgås én, der ryger.

 • Det er meget forskelligt fra homestay til homestay hvorvidt du kan ryge eller ej, men undgå så vidt muligt at ryge på skolen (det er dog ikke umuligt).

Sørg for at have meget vand med på skolen. Der er blæsere, men ikke aircon i klasserne. Man må gerne drikke vand i timerne og overalt på skolen.

 • HUSK DET, HUSK DET; HUSK DET!

Afskedsscenen imellem homestayeleverne og Rysensteens elever kan virke lidt voldsom.

 • Voldsom er et meget voldsomt ord, de vil gerne tage mange billeder og nogle bliver lidt følsomme. 

Man går ikke ud for at tisse – man tisser i pauserne (et modul varer imellem 20-60 minutter)

 • Vi overværede aldrig et helt modul, og i de timer hvor vi fik “special” undervisning var toilet besøg intet problem. 

Hav en trøje med i din taske. Noget af besøget på skolen foregår i et fællesrum med en airconditioner, der kan være meget kold.

 • HUSK DET! – du kan nemt blive forkølet af skiftet mellem 35 grader sol og 10 graders aircon. 

 

At gå rundt i Singapore

Det er ikke tilladt at ryge eller drikke på gaden eller i metroen, selv tyggegummi er forbudt. Man drikker derfor inde i den forretning, man køber sine drikkevarer, og rygning foregår i smug. I Little India er det ikke helt så rigidt, når det kommer til at drikke vand, men rygning er det samme.

 • Dette er en overdrivelse! Tyggegummi er No Go, men du drikker bare den vand og spiser den mad du lyster, der er dog en undtagelse. For et par år siden indførte Singapore en alcohol prohibition. Dette betyder, at du ikke har mulighed for at købe alkohol i tidsrummet 22:30-7:30 samtidig må det ikke indtages på gaden i dette tidsrum. (der var da undtagelser, da vi fandt lokale bare som serverede alkohol efter 22:30 – bare husk på at alkohol er meget dyrt i Singapore)
 • Som skrevet tidligere er det intet problem at ryge i Singapores gader, bare du husker at bruge askebære og smider skoderne ud. 

Generelt er det sikkert og trygt at gå rundt i Singapore. Som kvinde skal man dog nok ikke bevæge sig rundt uden en fyr ved sin side i Little India om søndagen.

 • Rigtigt! Dette er fordi alle maids’ene har fri der og befinder sig hovedsageligt i little india, hvor de drikker sig stive og har sex til højre og venstre. 

Man må kun krydse gaderne i fodgængerfelter, på gangbroer eller lignende.

 • Du kan sagtens befærde dig så sløset som i Danmark – bare hold øje med bilerne, da færdselsreglerne ikke tages helt lige så alvorligt som herhjemme. 

 

Dress code på Dunman Secondary School: 

Det er reglerne for Singaporeanerne, men for at vise respekt bør man følge dem så vidt som muligt. 

Male:

 1. No shorts
 2. Bermudas, full-length pants are all acceptable.
 3. Covered footwear, no slippers
  1. Du kan sagtens have sandaler på
 4. No more than a pair of ear studs/ rings

Female:

 1. Same as male students
 2. No spaghetti strap tops or tank tops
 3. Blouses do not have too low a neck line
 4. Skirts and dresses are to be no shorter than knee-length or just above knee-length.

Everybody:

 1. Refrain from smoking in the school premise or just outside the school premise.
 2. Every school in Singapore is a designated non-smoking area.
 3. Public parks are non-smoking areas too.

Så er vi hjemme igen – har i savnet os?

Så er vi hjemme igen – har i savnet os?

kathrinec | 6th September 2016 | Permanent link

Torsdag d. 25 August kl. 20:00 ankom vi (3.w) pakket og parate i Kastrup lufthavn, med store forventninger til de kommende 8 dage. Efter en 15 timers flystrækning, med en mellemlanding i Qatar, blev vi mødt af 30 garders varme på Singapores landingsbane. Vores hostle befandt sig i den ydre del af Singapore, en aftentur i området viste sig, at vores midlertidige hjem var omringet af moskeer, mellemøstlig cousin og “Arab street”, med det sagt, er Singapore meget kendt for sin multikulturelle befolkning, hvilket vi i den grad oplevede i distrikter som: China Town, Little India og Malay Market, mens templer, moskeer og kirker var placeret én efter én, og de lokale Hawker centre (mad markeder) serverede alt fra indiske til thailandske specialiteter. Søndag blev vi allerede hentet af vores homestay elever (buddies) fra Dunmann Secondary School, og dagen blev brugt på diverse kulturelle oplevelser. De efterfølgende to dage levede vi som singaporeanske studerende, hvilket indebar at gå meget sent i seng og stå meget tideligt op, hvor der så blev serveret mærkelig (i enkelte tilfælde ingen) morgenmad. Vores undervisning på skolen adskilte sig dog fra vores buddies ellers stramme skema. Vi havde enkelte tidspunkter, som blev brugt på at observere undervisningen, men det meste af tiden lærte vi at lave traditionelle indiske prata brød eller at væve vores egen ris-kurv. Til sidst blev det tirsdag, og måtte tage afsked med vores buddies.. hvilket igangsatte i den helt store fotosession. De efterfølgende dage indebar et besøg på den danske ambassade, University of Singapore, udsigten fra Skypark og nårh ja en smuttur til et ressort på en lille ø (Batam) i indonesien. Da vi nåede fredag, var det tid til at vende næsen hjemad. Efter en lang flyvetur, var vi klar til at sove, men også at fortælle om vores fantastiske oplevelser.

– kathrine 3.w

GCP-dagen 2015 (udvalgte Singapore film)

GCP-dagen 2015 (udvalgte Singapore film)

kathrinec | 10th March 2016 | Permanent link

gcp-dag 2015_1

Som en del af Rysensteens Global Citizenship Programme afholdes der hvert år en GCP-dag, som hovedsageligt agerer som en afslutning på programmet for 3.g’ernes, samt en forfrisker for 2- og 1.g’erne til hvad der venter dem i fremtiden. Op til denne dag har alle 3.g-klasserne været på studietur i deres individuelle destinations lande, for se al den viden, de har modtaget gennem deres gymnasieforløb i praksis. Under dette ophold har eleverne til opgave at lave en GCP-film, som formidler et givent emne. Én film fra hver klasse udvælges af ledelsen, og fremvises under GCP-dagen. Nedenfor ser i vinderfilmen fra 3.w, som tager udgangs punkt i “racial harmoni.”

Vis flere nyheder

Video

Multikulturalisme i Singapore – GCP film 2016

Multikulturalisme i Singapore – GCP film 2016

Multikulturalisme i Singapore – GCP film 2016

kathrinec | 21st November 2016 | Permanent link

National Identitet – GCP film 2016

National Identitet – GCP film 2016

National Identitet – GCP film 2016

kathrinec | 17th November 2016 | Permanent link

Singapore GCP-film 2015 #1

Singapore GCP-film 2015 #1

Singapore GCP-film 2015 #1

kathrinec | 10th March 2016 | Permanent link