Om Island

 

Reykjavík er Islands hovedstad, og samtidig landets størreste by. Cirka 2/3 af landets befolkning er bosat i Reykjavík, der siden 1944 har haft sin uafhængighed af Danmark. Reykjavík er verdens mest nordligt beliggende hovedstad, og det gør, at man her kan opleve bl.a. midnatssol og nordlys.

Islands undergrund er rigt på termisk aktivitet, her ses Islands største gejser

Rysensteens partnerskole hedder Verzlunarskoli Islands, der på dansk kan oversættes til “Islands Handelsskole”. Skolen er af Rysensteen Gymnasiums ældste partnerskoler. Allerede i 2011 blev der skabt kontakt til skolen og i 2012 tog det første klasse på studietur til Islands og besøgte skolen.

Her ses skolens logo

Nyheder

Sebastian Hallstein Mortensen | 10th November 2017 | Permanent link

Fryser du der hvor du bor? Så udnyt varmen i din jord. 2015x har været på Island, et land der har taget dette ordspil til hjerte. Klassen har lavet en video om geotermisk energi. Videoen skal fremvises til GCP-dagen 2017.

Stemningsbilleder fra den islandske natur

Stemningsbilleder fra den islandske natur

chri713z | 18th September 2016 | Permanent link

14423842_143982982723371_1874881177_o

Drengene fra 3.X ved Geysir Nationalpark

14393331_143982986056704_171690228_o

Gejseren ‘Strokkur’ mellem to spring

14359798_143982989390037_574158782_o

3.X foran vandfaldet Gullfoss

14393828_143983072723362_1127928511_o

Naturen ved Geysir Nationalpark

Hvad sker der, når man møder en islændinge?

Hvad sker der, når man møder en islændinge?

chri713z | 16th September 2016 | Permanent link

 

Når man arbejder med én specifik destination i to år, får man efterhånden tilegnet sig en masse ideer om, hvad det vil sige at rejse til den givne destination. Man tilegner sig viden ved at læse historiske tekster, ved at læse landets litteratur – ikke mindst de islandske sagaer – og høre en masse fra folk, der ligeledes har læst en masse om landet.

Den mest gængse fortælling inden vi tog til Island var, at islændinge elsker rådden haj, fortsat ser sagerne som verdens vigtigste litteratur og ikke mindst lever af øl og skyr.

Med andre ord er man altså ret overbevist om, at man ved, hvad der kommer til at møde én allerede inden, man tager afsted.

Bliver man så overrasket, når først man står dér? Det gør man forhåbentlig altid, da rygter og bøger sjældent afspejler alle de nuancer, der er i et kulturmøde.

Så spørgsmålet må blive, hvad der overraskede mest, og hvad der overraskede mindst i kulturmødet. Dette har vi fra 3.X, der lige er vendt hjem fra Island, forsøgt at give vores bud på. Herunder er de tre vigtigste tanker fra klassen samlet.

For det første havde ingen af os regnet med, at der ville blive et reelt kulturmøde. Island har været en del af Danmark indtil 1944, islændingene lærer dansk i skolen, og mange islandske unge tager til Danmark for at studere. Ret hurtigt måtte vi dog erkende, kultur møde eller ej, at bliver man sat ned i andet fællesskab, end det man er vandt til, vil man møde en ukendt dynamik, som man må prøve at forstå, for at kunne leve i den. – Og dette møde kom bag på mange af os.

Mere jordnært, bliver en elev fra Vesterbros cykelstier overrasket over, hvor meget islændinge kører rundt i biler. Der er ingen offentlig transport og heller ingen cykler, så vil man rundt, er det i bil. At der ikke er et alternativ til bilen er måske årsagen til, at islændingene er så sikre i deres kørsel. For de er VIRKELIG sikre i deres kørsel. Det inkluderer altså at snappe, tage billeder og sms’e mens man kører. Det var heller ikke usædvanligt at køre i nødsporet, hvis der var kø på vejen, og man var kommet for sent ud af døren. Udover at vi flere gange havde nærdødsoplevelser, virker det en smule paradoksalt, at de flager så meget med grøn energi og så oser afsted i hver deres store oliesluende køretøjer. Der kan de måske få lidt inspiration, når de kommer til den københavnske cykel-kultur.

Slutteligt, må man som dansker forvente, at alle islændinge har en holdning til ens nationalitet. Og holdningen er ofte mere personlig end politisk. De guides vi havde rundt på forskellige attraktioner udtrykte altid, hvilken opfattelse de havde af kolonihistorien – og det var ofte med en mentalitet, hvor Danmark var den grusomme fjende. Samtidig havde mange mennesker julelys i øjenene, når de talte om rejser til København. Så kærligheden til selvstændigheden skubbede holdningen til Danmark i en negativ retning, men den sammenflettede historie og kultur gør alligevel, at Island og Danmark har bibeholdt en nær relation.

Vi fik ikke afkræftet, at islændinge holder meget af skyr og islandske sagaer, men vi må dog indrømme, at der var meget andet, der definerede vores møde i langt højere grad. Vi fik dog bekræftet, at man lærer langt mere ved at tilegne sig sin menneskelige viden væk fra skolebøgerne og ude i verden. At blive udfordret på og konfronteret med ens måde at se tingene på er altid sundt. Det må også være essensen af kulturmødet at skabe en selvreflektion ved at se mennesker, der lever hverdagen en smule anderledes end en selv.

Rejseberetning fra 2013X’s tur til Island

Rejseberetning fra 2013X’s tur til Island

chri713z | 26th May 2016 | Permanent link

3.g’erne har besøgt Island, og her fortæller en af eleverne om rejsen og mødet med Island:

Vores tur til Island startede med et brag, da vi efter en 3 timers flyvetur til Reykjavik lufthavn blev mødt af en gruppe begejstrede islændinge, som hev os ind i deres store biler og kidnappede os fra vores lærere og resten af klassen. Vi blev kastet ind en partnerfamilie og før vi kunne tænke os om, sad vi ved middagsbordet og spiste tørret fisk med smør, haj og skyr [Skiiir]…  Den følgende uge var programmet tæt pakket og med vandreskoene på, besteg vi både en bjergkæde, udforskede en over tusind år gammel lava grotte og gik imellem de tektoniske plader.   Gejsere og nordlys var også på programmet og ingen af de dele skuffede. Turen bød også på et besøg på DeCODE, som er en af de førende fakulteter indenfor at analysere det menneskelige genom. Selvom vi er science klassen, har vi også set andre ting end gener og naturen, vi har bl.a. dykket ned i den islandske nationale kulturarv på deres nationalmuseum.

En dukkert både i den blå lagune og i en ikke-turistet varm kilde fik vi også presset ind i programmet.  For rigtig at blive integreret med vores islandske partneres gymnasieliv, blev vi inviteret til deres introfest også kaldet Busa Ball [Bøgsa Ball]. Ligheder som forskelligheder var alle dejlige at opleve.  I dette enormt smukke land med sin unikke natur kommer der også ind i mellem er herlig dunst af æg, dette har vi dog overlevet til alles overraskelse.  På Island har de et motto, som er følgende: ”Hvis det ikke regner lige nu, så vent 5 minutter” – Vi har fundet ud af på de 8 dage vi var i Island, at dette motto holder stik.

Men udover regnen, æggelugten og de 10 graders lavere temperatur på Island end i Danmark, blev 3.x’s rejse til Island intet mindre end en fantastisk oplevelse.  Magen til gæstfrihed fra Islændingene har mange af os ikke oplevet før og deres genbesøg i oktober ser alle meget frem til.

Nordplus’ere besøger vores GCP-destination!

Nordplus’ere besøger vores GCP-destination!

chri713z | 26th May 2016 | Permanent link

Ti 1g’ere fra Rysensteen rejste i starten af marts  til Island for at mødes med svenske, norske og islandske gymnasieelever for at arbejde med sprog, kultur og identitet i norden og for at styrke deres faglige og sociale forbindelser med de andre nordiske lande. Temaet for Islandsrejsen var de nordiske sprog og globaliseringens indflydelse på sproget. På rejsen arbejdede eleverne bl.a. med sprogets betydning for identitet og fællesskab, forskelle og ligheder mellem de nordiske sprog og med, hvorvidt den nationale identitetsfølelse ændrer sig i takt med indflydelsen fra engelsk og etniske minoriteters sprog i det danske. Herunder følger elevernes dagbog fra turen:

Mandag
Vi mødtes alle i lufthavnen om morgenen, og efter omtrent tre timer i flyet var i Keflaviks lufthavn. Her hentede en bus os, som så kørte os derhen, hvor vores værter ventede. Alle udvekslingseleverne og deres værter mødtes på skolen, hvor der var speed dating, så man fik lært hinanden mere at kende. Om aftenen inviterede en af de islandske piger til vaffler, og der var vi til sent på aftenen.

Tirsdag
Vi mødtes på den islandske skole, hvor vi fik rundvisning af eleverne, og derefter skulle arbejde med vores quizzer i grupper. Da klokken blev 13.20 blev vi i grupper sendt ud til forskellige seværdigheder i Reykjavik, og mange af danskerne endte turen på en café i centrum. Om aftenen mødtes vi alle for at bowle, men da der ikke var nok baner ledige, kørte vi i stedet hen for at spise is.

Onsdag
Dagen startede med et foredrag om det islandske sprog og efterfølgende skulle vi fortsætte vores gruppearbejde. Klokken 13.30 skulle alle udvekslingseleverne med bussen til Nationalmuseet til en udstilling om Islands historie. Om aftenen tog alle på restauranten Hamburgerfabrikkan, og derefter tog danskerne hjem til en af islændingene.

Torsdag
Vi startede på skolen i grupperne med forberedelserne til den fremlæggelse, vi skulle lave fredag, og bagefter skulle udvekslingseleverne mødes ved bussen. Vi kørte først til Thingvellir nationalpart, derefter til Geysirne og til sidst Gullfoss. Vejret skiftede mellem snestorm og solskin, men da vi senere på eftermiddagen tog til et udendørs poolområde var vejret helt fint. Senere på aftenen var der film på skolen, og bagefter prøvede nogle af os danskere og vores værter at jagte nordlys, men vi kunne ikke se det.

Fredag
Fredag morgen skulle en repræsentant fremlægge, hvad grupperne var kommet frem til, og bagefter mødtes alle ved bussen, der kørte os til den blå lagune. Der havde vi to timer, hvor solen hele tiden skinnede. Vi spiste aftensmad på skolen, og tog til afskedsfest om aftenen. Da klokken blev omkring 4.30 kørte vi til busterminalen, hvorfra vi tog bussen til lufthavnen.

Vis flere nyheder

Video

no videos